Publicat pe

Filosofia lucrului de mana: handmade sau artizanat?

handmade panza placaj

Tentativa de a lamuri ce inseamna notiunea de „handmade” si de a-i delimita (sau nu) sensul fata de „artizanat” ar putea parea, cel putin la prima vedere, o sarcina extrem de complicata. Și asta nu din cauza ca in DEX lipseste referirea la englezismul handmade, ci datorita, o sa fiti surprinsi, mai ales a orgoliilor! Nu a orgoliilor de artizani, caci acestia, in Romania, inca nu am observat sa aiba vreo constiinta unitara, ci a aerelor de superioritate pe care le au cei care spun ca fac „handmade”, acestia delimitandu-se cu buna stiinta si chiar ostentativ de artizani.

Chiar am observat, dand o raita prin site-urile lor ca ei, cei care fac handmade”, se simt oarecum ofensati de ideea de a li se spune artizani, sau ca produsele lor sa fie confundate cu creatii de artizanat. Mi se pare o falsa tema. Din punctul meu de vedere si fara a avea pretenta ca detin un adevar, desi m-am straduit sa-mi formez o opinie cat mai obiectiva, referindu-ma strict la sensul continutului explicatiilor din dictionare, intre „handmade” si „artizanat” nu exista diferente de fond.

DEX online defineste artizanat-ul ca fiind un mestesug practicat cu arta, sau o alta acceptiune este aceea de produse lucrate artistic de catre mestesugari. Deci, remarcati ca e vorba de arta, chiar daca atunci cand spui „artizanat” unii se gandesc doar la camasi de tarani sau linguri de lemn incrustate si, in definitiv, este totusi o forma de arta, cea populara. Daca luam ca referinta tot o resursa de web, respectiv Dictionarul Explicativ Roman-Englez, vom observa ca handmade este tratat ceva mai simplu, adica made or prepared by hand rather than by machine.

Explicatiile de mai sus au scos la iveala faptul ca daca ne luam dupa dictionare … handmade si artizanat sunt cam acelasi lucru. Adica produse lucrate cu mana, produse mai curand manual decat cu masina sau preponderent manual, cum doriti dvs. Filosofia separarii handmade de artizanat ar putea sa se intinda, deci, doar pana la originea mesterilor. Am putea accepta, asadar, o separare a handmade de artizanat doar daca avem in discutie originea celor care fac aceste obiecte. Sa spunem ca primii sunt de la oras si lucreaza cu materiale mai contemporane, iar ultimii provin mai ales din mediul rural. Dar, nu-i nicio regula stabilita in acest sens.

Cat despre arta, totul este relativ. Orice iese din mana omului poate fi arta sau gunoi, fie ca este handmade, fie artizanat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *