Publicat pe

Nikos si handmade in Creta

pietre si vopsea

In vesnica dilema despre puritatea artei, despre handmade sau artizanat, mestesug sau artisti, despre ce este si ce nu este, mi-am adus aminte de un tip pe care l-am intalnit in insula Creta, la Heraklion. Omul avea un spatiu inchiriat in hotelul in care locuiam si acolo lucra, acolo vindea, acolo „putrezea” cat era ziua de mare. Ce facea!? In esenta, picta pietre, scoici si vase de ceramica. El nu avea atelier pentru ars oale, nu fabricuta de margele, n-avea nimic omul asta decat doua maini, cateva pensule si mai multe borcane cu vopsea.

Nikos Kosmadakis se ducea pe plaja, aduna pietre si scoici, apoi se refugia dupa o draperie unde desena pe ele cu pensula. Din cand in cand iesea de acolo, caci ii intra in magazin vreun client. Sau avea de lucru cu vreun furnizor de „ceramica antica”, amfore si vase vechi de cateva ore dar care au prins patina vremii prin procedee chimice.

vase de ceramica asa zis anitca - handmade GreciaIn rest, Nikos nu facea mare lucru. Eventual, mai iesea pe terasa din fata magazinului, se aseza pe un scaun si curata o piatra, doua, se prefacea ca picteaza altele, de fapt isi crea de lucru ca sa-l vada lumea, sa se uite si apoi sa cumpere. Priveam la el si-mi inchipuiam ca daca ar fi in Romania, omul s-ar desfasura pe undeva pe la castelul Bran si l-ar picta pe Dracula. Ar fi un om care face produse handmade? Kitsch? Sau, in Maramures, daca ar picta scoarte de copac, taiate si acestea dupa stilul lui Vida Geza, se cheama ca ar fi mester popular? Asta vizavi de intrebarea daca handimanii sunt sau nu artisti sau artizani sau ce vor fi fiind ei…handmade-creta-nikos

Totul este relativ. Depinde de unde privesti si cine priveste. Ma uitam la pietrele lui si-mi ziceam ca pe unele n-as da doi bani, ca sunt niste kitsch-uri. Altele chiar imi placeau. Apoi, dupa ce l-am pandit cateva zile, dupa ce am mai schimbat cateva vorbe si mi-a aratat tot magazinul lui, caci simte Nikos ce e aia publicitate, am priceput cam ce este cu omul asta.

Nikos a fost profesor de desen si stie sa picteze. Face pentru toate gusturile. Ar putea fi orice, un artist de handmade, un mester popular sau un gipsy. Si, atunci, unde este diferenta!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *